Przyczyną wrzodów, czytaj uszkodzenia śluzówki żołądka, bywają pepsyny i nadmierne wydzielanie kwasu solnego. Ta przypadłość coraz to częściej dotyka także i młodych ludzi. Nabawić się ich mogą osoby aktywne zawodowo, które nieregularnie spożywają posiłki, mało śpią, żyją w nieustannym stresie. Głównym i podstawowym objawem wrzodów żołądka jest zgaga, a także kwaśne odbijanie po każdym posiłku. Osoby czujące bóle po jedzeniu w okolicach żołądka, mające zaparcia, nudności również winne przebadać się, czy aby nie dokucza im ta dolegliwość.
Lecząc tą chorobę najistotniejszą rolę odgrywa lekkostrawna dieta. Posiłki nie powinny obciążać żołądka, a także nie mogą podrażniać jego ścian. Dolegliwości powiązane z wrzodami żołądka najlepiej łagodzi sok z surowych ziemniaków. Przed ich zastosowaniem upewnijmy się, że pochodzą z uprawy, gdzie nie stosuje się żadnych pestycydów, nawozów.
Ziemniaki obieramy i wyciskamy z nich sok. Do tego najlepiej jest użyć sokowirówki. Wyciśnięty sok pijemy 3 razy dziennie najlepiej w porcjach 2-3 łyżek stołowych przed posiłkami. Sok ten możemy również zastąpić wywarem z łupin. W tym drugim przypadku smak jest o wiele lepszy, a właściwości są niemal identyczne. By przygotować łupiny dokładnie szorujemy 2 kg ziemniaków. Gotujemy je w mundurkach. Gdy są już gotowe – obieramy je z łupin. Tak przygotowane skórki gotujemy przez kolejne 20 minut w tej samej wodzie. Napar odcedzamy i spożywamy w ilości jednej filiżanki rano (przed posiłkiem), drugą w południe, a trzecią przed snem.
Osoby chore na wrzody żołądka muszą unikać przede wszystkim tłustego mięsa, wywarów mięsno-warzywnych, tłuszczów zwierzęcych, napojów, które są bardzo zimne lub zbyt gorące, potraw ostrych i smażonych, mocnej kawy, alkoholów, a także i herbaty.
Osoby cierpiące na tą dolegliwość powinny spożywać mleko i jego przetwory (zupy mleczne, śmietana, twarożek, itp.), puree ziemniaczane, jajka na miękko, omlety smażone bez tłuszczu, jajecznice, duszone chude mięso, makaron, ryby gotowane na parze, kaszę, sucharki, ryż, galaretki owocowe, budynie, kisiele, przeciery z gotowanych owoców, a także i gotowane warzywa.
Zalecane potrawy i sposoby ich przyrządzenia dla osób borykających się z wrzodami żołądka:
Pomidory faszerowane
Składniki
- 300 g cielęciny
- 4 średniej wielkości pomidory
- ½ pęczka włoszczyzny
- Sól, pieprz do smaku według uznania
Wykonanie:
- Odetnij wierzch pomidorów, następnie wydrąż je.
- Pokrój mięso i podsmaż na oleju.
- Smażone mięso zalej dwoma szklankami gorącej wody, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
- Potnij włoszczyznę i wrzuć do duszonego mięsa.
- Po 20 minutach dorzuć miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów. Duś przez kolejne 20 minut, a następnie odparuj tak, by potrawa była gęsta. Po raz kolejny dodaj przyprawy – oczywiście, jeśli uznamy to za konieczne.
- Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych pomidorów.
- Potrawę podajemy na zimno lub zapiekamy w piekarniku.
Kotlety z kukurydzą
Składniki
- 500 g surowej szynki wieprzowej (możemy użyć tez chudego schabu)
- 3 łyżki stołowe oleju
- 2 łyżki stołowe mąki
- Garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki stołowe śmietany
- Sól, pieprz do smaku według uznania
Wykonanie:
- Przygotowane mięso kroimy na 4 plastry. Następnie je rozbijamy i doprawiamy.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kotlety oprószamy mąką i lekko podsmażamy.
- Mięso polewamy ½ szklanki wrzątku i dusimy na wolnym ogniu.
- W niewielkiej ilości wody gotujemy fasolkę, odcedzamy, a następnie dodajemy kukurydzę razem z zalewą konserwową.
- Całość podgrzewamy, przyprawiamy solą pieprzem i podbijamy śmietaną.
Napój miętowy
Składniki
- 1 mała łyżeczka suszonej mięty
- ½ cytryny lub limonki
- Cukier do smaku
- Pęczek świeżych liści mięty
Wykonanie:
- Płuczemy miętę, odsączamy i wrzucamy do 1 litra gorącej wody.
- Dodajemy suszoną miętę.
- Całość mieszając doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowany płyn odcedzamy, do smaku dodajemy cukru, soku z cytryny lub limonki i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz