wtorek, 12 kwietnia 2011

Dieta dla grupy krwi A

Grupa krwi A wykształciła się u rolniczych plemion, które prowadziły osiadły tryb życia w większych grupach a żywiły się głównie roślinami. Dzisiejsi przedstawiciele tej grupy powinni stosować wiec dietę bogatą w nieprzetworzone i obfitujące w proteiny produkty. Dzięki temu można nie tylko utrzymać prawidłową wagę, lecz także wzmocnić system odpornościowy oraz unikać charakterystycznych dla grupy A chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca czy rak.

  Reprezentantów omawianej tutaj grupy charakteryzuje niski poziom kwasu żołądkowego, przez co niezbyt dobrze trawią oni nabiał i białka. Nabiał jest odradzany także ze względu na fakt, że spowalnia on metabolizm. Jednakże, zastąpić go można z powodzeniem rybami oraz tofu. Oczywiście, osoby posiadającą grupę krwi A mogą od czasu do czasu zjeść mięso, lecz najlepiej, jeśli jest ono gotowane lub duszone i jak najmniej przetworzone. Poniżej prezentujemy szczegółowy wykaz produktów polecanych, neutralnych i zakazanych.
  • mięso, ryby, owoce morza - wiemy już, że mięso powinno być stopniowo wyeliminowane z menu osób posiadających grupę krwi A. Możemy je jednak z powodzeniem zastąpić rybami będącymi doskonałym źródłem tłuszczów omega i białka. Azotany zawarte w wędlinach i parówkach mogą przyczynić się do rozwoju raka żołądka. Jeśli sięgniemy po mięso, najlepiej, jeśli będzie to drób (indyk lub kurczak). Dla kobiet z grupą krwi A szczególnie wartym uwagi produktem są jadalne ślimaki, czyli winniczki. Zawierają one lektyny, dzięki którym można skutecznie zapobiegać rakowi piersi. Z ryb szczególnie poleca się karpia, dorsza, łososia, makrelę i pstrąga. Można sięgnąć także po krewetki, kałamarnice, kraby czy węgorza. Odradza się spożywanie suma, ośmiornicy, ryb wędzonych i marynowanych.
  • nabiał i jaja - mleko i jaja to produkty źle trawione przez reprezentantów grupy krwi A. Można je z powodzeniem zastąpić kefirem, zsiadłym mlekiem, sojowym serem i sojowym mlekiem. Wśród produktów obojętnych znajdują się jogurty, ser kozi, feta i mozzarella. Z menu najlepiej jest wykluczyć lody, masło, parmezan, serek wiejski, sery żółte i brie.
  • orzechy i pestki - orzechy włoskie a także pestki dyni i słonecznika są doskonałym źródłem białka dla osób reprezentujących grupę krwi A. Na uwagę zasługują też orzeszki ziemne, których lektyna pomaga zwalczać raka. W tej grupie produktów niezalecane są jedynie orzechy brazylijskie , orzechy nerkowca i pistacje.
  • oleje i tłuszcze - w szczególności zaleca się spożywanie (w formie dodatku do sałatek) oliwy z oliwek, gdyż obniża ona cholesterol a także wspomaga trawienie. Innym zalecanym produktem z tej grupy jest olej z siemienia lnianego. Dopuszcza się też stosowanie oleju z wątroby dorsza i rzepakowego, zaś odradza – olej kukurydziany, sezamowy czy bawełniany.
  • rośliny strączkowe i fasole - stanowią, obok orzechów i pestek, kolejne dobre źródło protein dla osób z grupą krwi A. Na szczególną uwagę zasługuje fasola sojowa – jej lektyny chronią przed nowotworami. Dobrze jest także sięgać często po fasolę czarną, zieloną i pinto, a od czasu do czasu po fasolę białą, bób i groszek. W tej grupie, wśród produktów zakazanych, znajduje się fasola czerwona i ciecierzyca.
  • zboża, pieczywo, makarony i ziarna - to produkty, które są dobrze tolerowane przez przedstawicieli grupy krwi A. Podobnie jak w przypadku mięsa, tutaj także obowiązuje zasada doboru jak najmniej przetworzonej żywności. Produkty szczególnie wskazane to m.in. amarant, kasza, gryka, wafle ryżowe, chleb esseński i chleb Ezekiela, chleb z mąki sojowej, owies, makaron i mąka ryżowa. Bez obaw można też jeść jęczmień, owsiankę, płatki kukurydziane, chleb bezglutenowy i orkiszowy, 100% chleb żytni, ryż, mąkę orkiszową i jęczmienną. Odradza się mąkę białą i pełnopszenną, angielskie grzanki, chleb wieloziarnisty, pszenicę i ziemniaki.
  • warzywa i owoce - zaleca się, aby warzywa stanowiły główny składnik diety osób z grupą krwi A. Są one bogate w minerały, witaminy i antyutleniacze. Właściwie, nie ma żadnych warzyw, których reprezentanci omawianej grupy krwi powinni unikać. Spośród owoców, najlepiej wybierać alkaiczne. Neutralizują one pochodzący ze zbóż kwas w tkance mięśniowej. Bogate w witaminę C kiwi i grapefruit skutecznie zapobiegają rakowi żołądka. Niewskazane owoce to banan, mango, pomarańcza i rabarbar. Wszystkie inne można spożywać bez obaw o zdrowie i figurę.
  • przyprawy i dodatki - w tej grupie produktów szczególnie zaleca się te, które bazują na soi, gdyż przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego reprezentantów grupy krwi A. Dobrze jest też sięgać po czosnek, melasę, imbir i musztardę. Unikać zaś należy octów, żelatyny, marynat, majonezu i ketchupu. Wszelkie inne przyprawy i dodatki są neutralne dla osób z grupą A.
  • napoje - osoby z grupą krwi A powinny rozpocząć dzień od wypicia szklanki ciepłej wody z dodatkiem cytryny. Napój ten wspomaga wydalenie zgromadzonego przez noc w przewodzie pokarmowym śluzu. Dobrze jest sięgać po sok ananasowy, marchwiowy, winogronowy, wino czerwone, zieloną herbatę i rumianek. Odradza się picie napojów gazowanych, soku pomidorowego i pomarańczowego, piwa oraz alkoholi destylowanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz