poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Dieta jogurtowa

Jeśli zależy nam na lekkim i zdrowym programie żywieniowym, dieta jogurtowa jest z pewnością odpowiednim wyborem. Zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii znacznie usprawniają proces trawienia. Nasze menu jest bogate w witaminy, łatwo przyswajalne białko, fosfor oraz wapń. Dieta jogurtowa pozwala zrzucać zbędne kilogramy jedząc zdrowe i smaczne produkty. Stosując się do zaleceń, w krótkim czasie poczujemy się lżej, przy zachowaniu świetnego samopoczucia.

  Dieta jogurtowa to program dwutygodniowy. Jego zalety z pewnością górują nad ujemnymi stronami diety. Właściwie, jedyną niedogodnością jest kwestia finansowa – każdego dnia należy zaopatrzyć się w różnego rodzaju jogurty. Dieta po kilku dniach może się wydać lekko monotonna, jednak krótki czas jej trwania z pewnością nam to zrekompensuje. Korzyści płynące ze stosowania tego programu są z pewnością warte poświęceń – w ciągu 14 dni możemy zrzucić aż 6 kilogramów. Niewątpliwą zaletą tej metody odchudzającej jest jej bezpieczeństwo. Nasz organizm jest zaopatrywany we wszelkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Stosując dietę jogurtową, nie czujemy się głodni.

Przejdźmy do głównych założeń programu. Najistotniejsze jest, aby spożywane przez nas jogurty zawierały żywe kultury bakterii, które, jak już wspomnieliśmy, ułatwiają i przyspieszają przemianę materii. Nie musimy ograniczać się jedynie do jogurtów naturalnych – możemy bez obaw jeść także te owocowe, zarówno beztłuszczowe, jak o normalnej zawartości tego składnika pokarmowego. Oczywiście, dieta dopuszcza spożywanie również innych produktów, a jest to m.in. pieczywo, warzywa i owoce. Już po trzech dniach stosowania programu można dostrzec pierwsze jego efekty w postaci uczucia lekkości i dobrego samopoczucia. Dodatkowo, dieta jest świetną metodą na oczyszczenie organizmu z toksyn i ubocznych produktów przezmiany materii.

Główne zalety jogurtu i potraw na bazie jogurtu:

  • Zawartość witamin A, B1, B2 i niacyny, które regulują przemianę materii, podwyższają odporność, wzmacniają system nerwowy, pomagają zmniejszyć zmęczenie i osłabienie
  • Zawartość łatwo przyswajalnego białka niezbędnego w procesie budowy komórek, wytwarzania hormonów i enzymów oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu
  • Zawartość wapnia niezbędnego do budowy zębów i kości (u dzieci) oraz utrzymania równowagi masy kostnej (u dorosłych)
  • Są niskokaloryczne – można spożywać je bez obaw jako przekąski między głównymi posiłkami

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie
  • Wariant I:: banan, 150 g owocowego jogurtu z 5 łyżkami muesli.
  • Wariant II: pól grapefruita, kromka chleba z dżemem lub marmoladą, 150 g jogurtu śliwkowego.
  • Wariant III: 2 mandarynki, 150 g truskawkowego jogurtu, 2 łyżki pszennych otrębów.
  • Wariant IV: jabłko, 2 kanapki z szynką drobiową, 150 g naturalnego jogurtu.
  • Wariant V: jabłko, 150 g jogurtu owocowego z łyżką pestek dyni.

Objad
  • Wariant I:: gotowane na parze warzywa (np. marchew, groszek, brokuły, kalafior), szklanka ugotowanego na sypko ryżu polanego naturalnym jogurtem naturalnym i posypanego natką pietruszki.
  • Wariant II: kotlet schabowy (bez panierki), pół szklanki makaronu ugotowanego al dente, duży pomidor pokrojony w plastry z dodatkiem sosu jogurtowego (cztery łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii), sałatka z połówki awokado z dodatkiem 50 g owocowego jogurtu 0% tłuszczu.
  • Wariant III: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z kurczaka (smażona na łyżce oliwy), około 250 g gotowanego kalafiora, 150 g naturalnego jogurtu.
  • Wariant IV: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z indyka (smażona na łyżce oliwy), surówka z marchwi i jabłka, około 100 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego jogurtu.
  • Wariant V: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek rybnego filetu rybnego (gotowany na parze z różnymi jarzynami), 200 g surówki z białej kapusty z dodatkiem soku cytrynowego, 150 g naturalnego jogurtu.

Kolacja
  • Wariant I:: kromka chleba (graham) posmarowanego cienko margaryną, połowa papryki, pomidor, połowa papryki, 150 g jogurtu naturalnego.
  • Wariant II: kromka chleba typu graham, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy papryki i natką pietruszki.
  • Wariant III: kromka chleba razowego posmarowanego cienko margaryną, 2 kawałki chudego białego sera, 15o g naturalnego jogurtu, pół grapefruita.
  • Wariant IV: pół pomarańczy, 3 kiwi, 50 g naturalnego jogurtu.
  • Wariant V: 100 g twarożku z chudego białego sera z dodatkiem 150 g owocowego jogurtu, sałatka: jajko na twardo, około 100 g gotowanych brokuł, pół papryki, pół małej czerwonej cebuli.

Między trzema podstawowymi posiłkami możemy sobie pozwolić na niewielkie drugie śniadanie i podwieczorek. Powinny się one składać z jogurtu z owocami lub warzywami. Dania możemy dowolnie komponować na bazie podanych wyżej składników tak, aby przez 14 dni trwania diety urozmaicić menu. Pamiętajmy o piciu co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
Jak widać, dieta jogurtowa jest prostym i szybkim sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jej największą zaletą jest bezpieczeństwo i różnorodność składników odżywczych dostarczanych organizmowi. Aby uniknąć efektu jojo po zakończeniu programu, należy unikać niezdrowej, wysoko przetworzonej i kalorycznej żywności a także prowadzić zdrowy styl życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz