Poniżej zaprezentowany harmonogram żywieniowy ma ogromny wpływ na poprawę naszej skóry, paznokci, włosów itp. Podstawą tej diety jest spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, które to pozytywnie wpływają na naszą cerę i ogólnie na nasze samopoczucie. Dieta ta najlepsze efekty przynosi wówczas, gdy jest stosowana długoterminowo. Dlatego nie powinno się przerywać jej stosowania, gdyż osiągnięte efekty mogą się cofnąć.
Ten plan żywieniowy bazuje na dziennym spożyciu około 1600 kcal i pozwala na pozbycie się 1 kg zbędnej masy ciała w ciągu tygodnia. Dodatkowym plusem jest dostarczenie niezbędnych witamin i mikroelementów.
Przykładowy jadłospis
Dzień I
- Śniadanie: krem przygotowany z ryżu i malin, mały jogurt naturalny połączony z płatkami kukurydzianymi, kromka ciemnego pieczywa z cienkim plasterkiem chudej wędliny, jabłko.
- Obiad: zupa kremowa przygotowana na bazie groszku zielonego, pulpety z mięsa z drobiu, starte buraki, ugotowany ziemniak średniej wielkości, posiekana natka pietruszki, pomidor.
- Kolacja: sałatka przygotowana z kukurydzy z puszki, makreli wędzonej, 1 niewielkiego pomidora oraz oliwy z oliwek (jako przyprawa), kubek soku buraczanego.
Dzień II
- Śniadanie: sałatka z owoców połączona z twarożkiem chudym, 2 plastry ciemnego pieczywa (może być troszkę przypieczone w tosterze), posmarowane odrobina masła, 2 plasterki cienkie drobiowej wędliny, drobno posiekany szczypiorek.
- Obiad: Czerwony barszcz z dodatkiem fasolki "Jaś", 1 naleśnik nadziewany szpinakiem, galaretka, średnia brzoskwinia, posiekane orzechy laskowe.
- Kolacja: sałatka przygotowana ze średniej wielkości jabłka, puszki tuńczyka, paru orzechów włoskich oraz sałatki zielonej, całość przyprawiona oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, szklanka soku marchewkowego.
Dzień III
- Śniadanie: 2 kawałki chleba podpieczone w tosterze, 2 plasterki polędwicy, mały ogórek kwaszony z kiełkami, mały jogurt naturalny z dodatkiem malin.
- Obiad: zupa z pomidorów z dodatkiem groszku ptysiowego, zapiekanka przygotowana ze świeżych warzyw (najlepiej sezonowych), 1 średniej wielkości gruszka.
- Kolacja: ryba przygotowana po grecku, surówka przygotowana z kiszonego ogórka oraz cebuli, kubek soku jabłkowego.
Dzień IV
- Śniadanie: 1 łyżka stołowa otrąb owsianych połączona z nasionami słonecznika oraz muesli (z gruszką), kubek kefiru, bułka razowa, cienki plasterek żółtego sera, odrobina papryki i kiełków.
- Obiad: Ryba zapieczona w folii (może być mintaj), 1 średniej wielkości ugotowany ziemniak, sałatka zielona połączona z nasionami słonecznika i doprawiona sosem winegret, kisiel truskawkowy z dodatkiem jabłek.
- Kolacja: sałatka: uwędzone mięso drobiowe (może być z kurczaka), fasolka szparagowa, 1 średni pomidor, cebula, wszystko połączone i doprawione sosem winegret, kubek soku z kapusty kiszonej.
Dzień V
- Śniadanie: ryż połączony z czerwonymi porzeczkami oraz maślanką, 2 plastry ciemnego pieczywa, sałatka: 1 średni pomidor, pleśniowy ser, pestki dyni, szpinak, całość doprawiona oliwą z oliwek.
- Obiad: szaszłyk z mięsa drobiowego, 2 łyżki stołowe ryżu przygotowanego na sypko, marchewka wymieszana z groszkiem, upieczone średniej wielkości jabłko.
- Kolacja: 2 naleśniki z nadzieniem jogurtowo-truskawkowym, kubek musu z brzoskwini połączonego z 1 łyżką stołową otrębów owsianych.
Dzień VI
- Śniadanie: jajko ugotowane na miękko, 2 kawałki razowego pieczywa (podpieczonego w tosterze) posmarowane odrobiną masła, jogurt naturalny z kawałkami truskawek.
- Obiad: chłodnik z jajkiem, filet drobiowy (najlepiej z kurczaka), 2 łyżki stołowe gryczanej kaszy, uduszony lub ugotowany na parze szpinak, 3 średniej wielkości morele, 2 posiekane włoskie orzechy.
- Kolacja: ryba przygotowana w galarecie, surówka: marchewka, jabłko, nasiona słonecznika, pestki rzeżuchy, całość skropiona sokiem z cytryny, szklanka soku z pomidorów..
Dzień VII
- Śniadanie: bardzo dobrze połączony ze sobą sok z 1 pomidora oraz sok z cytryny, 2 plastry ciemnego pieczywa, chudy twarożek, posiekany szczypiorek.
- Obiad: drobiowa wątroba z jabłkiem, surówka: kędzierzawa sałatka, dymka, cykoria, całość doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, 1 średni grejpfrut.
- Kolacja: sałatka: truskawki, gruszka, orzechy laskowe, pestki dyni, jogurt naturalny, koktajl ogórkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz