We współczesnym świecie zewsząd otaczają nas różnorodne toksyny, które negatywnie wpływają na nasza organizm i samopoczucie. Większość z nich nie działa błyskawicznie, tak jak ma to miejsce na przykład w przypadku strychniny. Duża ich część kumuluje się bardzo powoli i systematycznie w naszych komórkach i zazwyczaj dają o sobie znać po kilku lub kilkunastu latach. Próbując z nimi walczyć musimy wiedzieć, że nasz organizm został wyposażony w naturalny system obrony. Część toksyn, które trafiają do naszego organizmu jest usuwana praktycznie na bieżąco poprzez układ oddechowy, pokarmowy, skórę, a także i układ moczowy. Te systemy możemy spokojnie nazwać mianem naturalnych oczyszczalni. Przyroda jednak, a także przemysł ewoluują i ciągle powstają toksyny coraz to nowsze, które gorzej jest usunąć z organizmu.
Ten właśnie dietetyczny detoks został opracowany do walki z tymi toksynami. Opiera się on przede wszystkim na białku zwanym cytochromem. Ten związek wyłapuje toksyczne substancje i przetwarza je. Potem do akcji wkraczają inne cząsteczki, które łączą się z daną toksyną i sprawiają, że jest ona rozpuszczalna w wodzie (czyli możemy ją wydalić w postaci potu, moczu, kału lub też łoju).
Nasze naturalne oczyszczalnie oczywiście nie zawsze działają bez zarzutu. Często po pewnym czasie mogą zacząć szwankować. Gdy w naszym organizmie znajduje się zbyt dużo tłuszczów to wątroba pracuje coraz gorzej. Innym przypadkiem może być brak błonnika w naszym codziennym jadłospisie. To sprawia, że jelita nie spełniają należycie swych funkcji. Innym problemem przyczyniającym się do słabego oczyszczania z toksyn naszego organizmu może być picie zbyt małych ilości wody. To z kolei przekłada się na to, że nasz układ moczowy nie jest w stanie wypłukać wszystkich szkodliwych substancji.
W naszym organizmie również może zawieść system antytoksyczny. Występuje to w przypadku, gdy do organizmu trafia zbyt duża ilość nowych toksyn. Wówczas cytochromy nie znając ich, nie mają możliwości natychmiastowego ich rozkładu. W czasie, gdy napływają o tym informacje, związki toksyczne mogą bezkarnie kumulować się w naszym organizmie.
W naszym życiu często przechodzimy cięższe chwile. Niekiedy nawet nie wiemy o tym, sądząc, że to tylko codzienna ponura aura tak na nas wpływa. A tak na prawdę właśnie wtedy możemy być pod wpływem różnorodnych związków toksycznych zgromadzonych w nadmiernych ilościach w naszym organizmie. Sygnałami, które powinny zwrócić naszą uwagę, i które niestety często mylnie odbieramy są: bóle głowy, zaburzenia koncentracji i pamięci, ogólny spadek sił, ciągłe przemęczenie, krostki na ciele, a także i nieprzyjemny zapach ciała. Idealnym lekarstwem na tego typu bolączki jest zastosowanie diety odtruwającej. Przyczyni się ona do zwiększenia naszej aktywności fizycznej i psychicznej oraz poprawi sprawność całego systemu antytoksycznego.
Przykładowy jadłospis
I i II dzień
- I śniadanie: 1 szklanka zielonej herbaty, muesli z dodatkiem jogurtu i owoców (muesli powinno zawierać: 6 łyżek stołowych płatków pszennych i owsianych, 2 łyżki stołowe ziaren słonecznika, 1 łyżka stołowa rodzynek, 1 plaster melona, 1 kiwi, 1 łyżka stołowa orzechów włoskich, jogurt naturalny 2% tłuszczu, 1 łyżka stołowa kiełków słonecznika)
- II śniadanie: 250 ml soku z grejpfruta, 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego posmarowana miodem
- Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 30 g ryżu brązowego, 1 szklanka fasoli szparagowej, 1 żółta papryka, 1 brokuł, 1 marchew, 1 cebula, 1 łyżka stołowa natki pietruszki, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek; (Fasolę i brokuły podgotuj w niewielkiej ilości wody i osącz. W międzyczasie ugotuj ryż i umyj, pokrój pozostałe warzywa. Na patelni rozgrzej oliwę, na której udusisz warzywa pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp solą i pieprzem, a następnie połącz z ryżem i udekoruj posiekaną natką.)
- Podwieczorek: koktajl z truskawek
- Kolacja: 1 szklanka herbaty z aronii, sałatka z kuskusem; (3 łyżki stołowe kaszy kuskus, 1 brzoskwinia, 1 pomarańcza, cykoria, 1 łyżka stołowa pestek słonecznika, 1 łyżka stołowa sosu winegret – Kaszę zalej wodą i odczekaj do momentu napęcznienia. Umyj cykorię i pokrój w paski. Obierz i pokrój pomarańcze oraz brzoskwinie. Wszystkie składniki wymieszaj i polej przygotowanym sosem, który zawierać powinien 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek, 1 małą łyżeczkę musztardy, 1 małą łyżeczkę octu winnego z dodatkiem soli i cukru. Sałatkę oprósz pestkami słonecznika.)
III i IV dzień
- I śniadanie: 1 szklanka zielonej herbaty, sałatka z owoców; (1 mandarynka, 1 łyżka stołowa pestek z dyni, 1 kiwi, 1 banan, 2 łyżki stołowe kiełków słonecznika)
- II śniadanie: 250 ml soku wielowarzywnego, surówki z jabłka i marchwi
- Obiad: 1 szklanka herbaty owocowej, zielona zupa; (1 szklanka fasolki szparagowej, po 1 łyżce stołowej natki pietruszki, margaryny, koperku, 2 ziemniaki, sól i pieprz do smaku według uznania – Obierz i pokrój ziemniaki, fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Składniki ugotuj, a gdy zmiękną dodaj przyprawy i margarynę. Zupę oprósz natką i koperkiem.)
- Podwieczorek: 1 pieczone jabłko, cynamon, 1 łyżka stołowa dżemu (Z jabłka należy usunąć gniazda nasiennie, a jego miejsce dodać dżem i szczyptę cynamonu. Jabłko piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni przez 15 minut.
- Kolacja: 1 szklanka herbaty owocowej, sałatka z tofu; (1 żółta papryka, 1 ogórek, 2 cienkie plastry tofu, 2 małe pomidorki, 3 łyżki stołowe kiełków lucerny, 1 por, 2 łyżki stołowe koperku – Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze części. Serek tofu dzielimy na kawałki i łączymy go z resztą. Wymieszane składniki polewamy sosem z 1 małej łyżeczki oliwy połączonej z 1 małą łyżeczką octu winnego, słodką papryka, szczyptą soli i 1 małą łyżeczką sosu sojowego. Całość dekorujemy koperkiem i kiełkami.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz