Grupa krwi 0 jest najstarszą i najczęściej występującą grupą krwi. Pierwsi jej reprezentanci żyli przeszło 40 tysięcy lat p.n.e., a żywili się upolowaną zwierzyną i roślinami. Ponieważ współcześni posiadacze grupy krwi 0 odziedziczyli po przodkach sprawny układ odpornościowy i trawienny oraz siłę fizyczną, zaleca się im wprowadzenie diety bogatej w proteiny.
Stosowanie programu żywieniowego obfitującego w białka może grozić nadkwasotą. Dlatego też, praktykując dietę odpowiednią dla grupy krwi 0, dobrze jest jeść także dużo warzyw i owoców. Dzięki omawianemu tutaj programowi żywieniowemu można nie tylko stracić zbędne kilogramy, lecz także zapobiegać wystąpieniu charakterystycznych dla grupy 0 chorób i schorzeń, a w szczególności:
Stosowanie programu żywieniowego obfitującego w białka może grozić nadkwasotą. Dlatego też, praktykując dietę odpowiednią dla grupy krwi 0, dobrze jest jeść także dużo warzyw i owoców. Dzięki omawianemu tutaj programowi żywieniowemu można nie tylko stracić zbędne kilogramy, lecz także zapobiegać wystąpieniu charakterystycznych dla grupy 0 chorób i schorzeń, a w szczególności:
- zapalenia jelitowego, artretyzmu, zespołu przewlekłego zmęczenia
- nietolerancji produktów mlecznych i białek roślinnego pochodzenia
- niskiemu poziomowi hormonu tarczycy
Przejdźmy do bardziej szczegółowych zaleceń, które powinny stosować reprezentanci najstarszej grupy krwi, czyli 0.
- mięso, ryby, owoce morza - białka bez wątpienia powinny stanowić podstawę menu. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i spalanie tłuszczów. Produkty wskazane to w szczególności baranina, jagnięcina, cielęcina, halibut, dorsz, łosoś. Żywność neutralna to taka, która nam nie zaszkodzi, więc możemy ją spożywać bez ryzyka przybierania na wadze czy negatywnych skutków zdrowotnych. Należy do niej m.in. indyk, kaczka, kurczak, karp, flądra, kraby, krewetki czy kałamarnica. Wśród produktów odradzanych reprezentantom grupy krwi 0 znajduje się szynka, bekon, gęś, sum, ośmiornica i marynowany łosoś.
- nabiał i jaja - to produkty, których przedstawiciele grupy krwi 0 powinni raczej unikać. Pozwolić sobie można na klarowne masło, czyli gee, naturalne jogurty, kozi ser, mozzarellę czy tofu. Odradza się zaś spożywanie maślanek, kefirów, śmietany, lodów i różnego rodzaju serów żółtych.
- orzechy i pestki - stanowią dobre źródło białka, lecz nie powinny dominować w menu nad mięsem. Jeśli podczas stosowania diety grup krwi zależy nam przede wszystkim na utracie zbędnych kilogramów, orzechów i pestek lepiej jest unikać, gdyż zawierają dużo tłuszczu.
- oleje i tłuszcze - najbardziej zaleca się stosowanie olejów zawierających tłuszcze Omega 3, które wspomagają proces wydalania. Jeśli zależy nam na prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego oraz odpowiednim poziomie cholesterolu, warto sięgnąć po olej z siemienia lnianego. Odradza się zaś olej kukurydziany czy bawełniany.
- rośliny strączkowe i fasole - fasola posiada wiele korzystnych właściwości – jest pomocna w leczeniu wrzodów a także wzmacnia przewód pokarmowy. Dlatego właśnie jest ona szczególnie polecana (jednak jako produkt o drugorzędnym znaczeniu) reprezentantom grupy krwi 0. Oprócz fasoli, można bez obaw jeść bób, zielony groszek, ciecierzycę. Odradza się zaś spożywanie soczewicy i fasoli kidney.
- zboża, pieczywo, makarony i ziarna - to produkty, które osoby z grupą krwi 0 powinny wykluczyć z jadłospisu, gdyż są bogate w uniemożliwiające prawidłowe wchłanianie pożywienia lektyny, co w efekcie może powodować tycie. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na orkisz, dmuchany ryż, kaszę, makaron z karczocha, dziki ryż czy jęczmień. Jeśli chodzi o pieczywo, dopuszczalny jest chleb esseński i chleb Ezekiela. Produkty niewskazane to m.in. pszenica i pieczywo pszenne, kiełki pszenicy, mąka pszenna, chleb pełnoziarnisty, płatki kukurydziane i owsianka.
- warzywa i owoce - stanowią doskonałe źródło błonnika i przeciwutleniaczy. Reprezentacji grupy krwi 0 mogą bez obaw sięgać po brokuły, cykorię, czosnek, por, szpinak, pietruszkę, sałatę rzymską, śliwki, figi i morele. Wśród produktów neutralnych znajduje się cukinia, marchew, koper, ogórki, rzodkiewka, sałata lodowa, agrest, arbuz, banan, brzoskwinia, kiwi, jabłko, maliny, porzeczki, wiśnie. Odradza się zaś spożywania kalafiora, kukurydzy, pieczarek, ziemniaków, truskawek, pomarańczy, mandarynek i jeżyn.
- przyprawy i dodatki - niektóre produkty, takie jak curry, kurkuma czy pietruszka wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i immunologicznego. Przykładem neutralnych przypraw i dodatków jest m.in. bazylia, mięta, miód, musztarda, sos sojowy. Odradza się spożywanie cynamonu, ketchupu, marynat i białego pieprzu.
- napoje - zaleca się picie dużych ilości wody mineralnej, herbaty z mięty czy lipy oraz soku ze śliwki i wiśni. Reprezentanci grupy krwi 0 mogą sobie pozwolić właściwie na każdy sok warzywny. Nie zaleca się picia mocnego alkoholu, napojów gazowanych oraz kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz