Powstała około 1500 lat temu poprzez genetyczne połączenie grupy A i B, grupa AB jest najmłodszą i najbardziej rzadką spośród czterech podstawowych rodzajów krwi. Można ją określić jako zintegrowanie zarówno najlepszych, jak i najgorszych cech dwóch grup podstawowych, jednakże jej reprezentanci często wykazują cechy charakterystyczne tylko dla grupy A, lub tylko dla grupy B. Właśnie dlatego zaleca się im poznanie reguł dotyczących zarówno grupy A, jak i B.
Choroby i schorzenia, na jakie szczególnie podatni są przedstawiciele grupy AB to m.in.:
Choroby i schorzenia, na jakie szczególnie podatni są przedstawiciele grupy AB to m.in.:
- cukrzyca
- rak
- choroby układu sercowo-naczyniowego
Dzięki zastosowaniu diety zgodnej z grupą krwi, można nie tylko wystrzegać się wyżej wymienionych problemów zdrowotnych, lecz także zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać nową wagę. Jakie są wiec zalecenia dotyczące żywienia się osób z grupą krwi AB? Mówiąc najogólniej, należy jeść jak najwięcej produktów polecanych dla osób z grupą A i B, zaś wystrzegać się produktów odradzanych tym grupom. Wyjątkiem od tej reguły są niewskazane dla osób z grupą A i B pomidory, które posiadacze krwi AB mogą jeść bez żadnych ograniczeń. Jednym z ważniejszych zaleceń dotyczących diety AB jest unikanie mięsa, gdyż, podobnie jak przedstawiciele grupy A, osoby z grupą AB wytwarzają mało kwasów żołądkowych trawiących odzwierzęce białka. Poniżej prezentujemy bardziej szczegółowe zasady komponowania menu dla osób z grupą AB.
- mięso, ryby, owoce morza - jak już wiemy, mięso jest raczej odradzane osobom z grupą krwi AB. Jeśli się na nie zdecydujemy, najlepiej jest sięgnąć po jagnięcinę, baraninę, królika lub indyka. Kurczak zaś może powodować zaburzenia krwi i układu pokarmowego, więc dobrze jest z niego zrezygnować. W celu zapobiegania rakowi żołądka, warto odstawić mięso zawierające konserwanty oraz wędzone. Osoby z grupą AB powinny czerpać białko z ryb i owoców morza (np. łosoś, makrela, pstrąg). Spośród tej grupy produktów odradzana jest właściwe tylko flądra i sola a także krewetki, ośmiornica i marynowany śledź.
- nabiał i jaja - nabiał, w szczególności pod postacią kefirów, jogurtów i niskotłuszczowej śmietany jest jak najbardziej zalecany przedstawicielom grupy krwi AB. Niektóre osoby mogą go jednak źle tolerować z powodu nadmiernej produkcji śluzu. Wtedy produkty te należy po prostu odstawić. W tej grupie odradza się spożywanie maślanki, masła, lodów i parmezanu.
- orzechy i pestki - powinno się je spożywać sporadycznie, w małych ilościach, gdyż zawierają hamujące insulinę lektyny. W tej grupie produktów szczególnie polecane są orzeszki ziemne, które wzmacniają odporność. Bez obaw można spożywać także kasztany, orzechy włoskie, migdały, orzeszki pini pistacje. Wśród produktów odradzanych dla grupy krwi AB są m.in. orzechy laskowe, pestki dyni i mak.
- oleje i tłuszcze - w tej grupie produktów szczególnie polecana jest obniżająca poziom cholesterolu we krwi oliwa z oliwek. Bez obaw można też sięgnąć po olej rzepakowy, olej z wątroby dorsza czy olej z siemienia lnianego. Odradza się spożywanie oleju słonecznikowego, bawełnianego, kukurydzianego i sezamowego.
- rośliny strączkowe i fasole - ogólnie rzecz ujmując, posiadacze grupy krwi AB reagują dobrze na tę grupę produktów. Jednakże, niektóre fasole (Limańska, nerkowata i czarna) zawierają niekorzystne lektyny, więc należy się ich wystrzegać. Szczególnie polecanym produktem jest soczewica – pozwala bowiem zwalczać raka dzięki zawartości antyutleniaczy.
- zboża, pieczywo, makarony i ziarna - to produkty, na które reprezentanci grupy krwi AB reagują raczej dobrze. W szczególności poleca się spożycie ziaren amarantu (przeciwdziałają rakowi okrężnicy), żyta, otrębów ryżowych, prosa, chleba z brązowego ryżu, chleba esseńskiego, chleba Ezekiela, pieczywa typu Wasa, ryżu. Od czasu do czasu można sięgnąć po makaron, białą mąkę, chleb wieloziarnisty i przetwory z pszenicy. Odradza się zaś grykę, mąkę kukurydzianą, kaszę, bułki kukurydziane i kaszę gryczaną.
- warzywa i owoce - związki fitochemiczne zawarte w warzywach pomagają zapobiegać wystąpienia chorób serca i nowotworów. Dlatego też warto po nie sięgać jak najczęściej. Osoby z grupą krwi AB mogą wybierać spośród wielu gatunków warzyw, jednak jest też kilka, których należy unikać, m.in. awokado, karczoch amerykański, kukurydza, papryka, rzodkiewka i czarne oliwki. Podobnie jak reprezentanci grupy A, posiadacze omawianej tutaj grupy powinni sięgać zwłaszcza po owoce alkaiczne (winogrona, śliwki, jagody). Nie poleca się zaś guawy, mango, granatów i pomarańczy.
- przyprawy i dodatki - osoby z grupą krwi AB powinny stosować sól morską zamiast zwykłej soli kuchennej. Nie tylko pomaga ona utrzymać wagę, lecz także korzystnie wpływa na serce i układ odpornościowy. Warto sięgać także po curry, będący naturalnym antybiotykiem czosnek, pietruszkę i chrzan. Wśród produktów odradzanych znajdują się marynaty, ocet, pieprz, ketchup, żelatyna i kapary.
- napoje - najlepiej, jeśli po przebudzeniu osoby z grupą AB będą pić wodę z dodatkiem soku z cytryny – oczyści ona organizm ze śluzu i wspomoże trawienie. Korzystnie, zwłaszcza na układ odpornościowy, zadziałają także ziołowe herbaty. Inne polecane napoje to sok z wiśni, winogron, grapefruitowy i wszelkie soki warzywne. Z menu lepiej wykluczyć napoje gazowane, sok pomarańczowy i czarną herbatę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz